Diaspora Siyaseti: Türkiye’nin Yeni Balkan Elçileri

Saraybosna'nın merkezinde Başçarşı Meydanı'nda arz-ı endam eden tarihî ahşap Osmanlı çeşmesinden birkaç adım ötede, Türk çayı, Türk baharatları ve Türk lokumu alıcılarını bekliyor.

Dükkanın sahibi, Murat Özkaya kendisini öncülerden kabul ediyor. Malatyalı eski bir borsacı olan Özkaya, 12 yıl önce Bosnalı bir kadına aşık olup bu şehre taşınmasının ardından tüm işlerini Saraybosna'da kurmuş.

O günden bugüne Özkaya gibi göç edenlerin sayısı sürekli olarak artıyor. Geçen bu on yıldan fazla süre zarfında Özkaya, bakkal dükkanının yakınındaki Türk ürünlerini sattığı bir tekstil işletmesi de dahil olmak üzere birçok farklı alanda faaliyet göstermiş ve Türklerin Bosna Hersek'e olan göçünü birinci elden takip etme imkânı bulmuş.

Özkaya, tarihî Saraybosna'da bakkal dükkanına yakın bir kafede Türk kahvesini yudumlarken "Nüfusumuz büyüyor ve yeni birçok kişi gelmeye devam ediyor." diye konuştu. "Tüm kalbimle umuyorum ki içimizden biri bir gün [Bosna Hersek'in] Meclis'e girecek. Umarım Türkiye'nin bunu desteklemek için politikaları olur." diyerek devam etti.

Balkanlar'ın her yanında, sayıları her geçen gün artan Türkler bir zamanlar Osmanlı İmparatorluğu'nun bir parçası olan bu diyarlara yerleşiyor. Birçoğu ticari teşebbüsler, yatırım, eğitim ya da aşk peşinde buralara kadar gelmiş. Bazıları ise Türkiye'nin eşiğindeki uluslarla olan aile bağlarını yeniden keşfetmiş.

Gelme sebepleri ne olursa olsun, bu yeni diaspora grubunun üyeleri, Türk dilini, kültürünü ve değerlerini benimsedikleri yeni vatanlarına getiriyor. Onlar, Osmanlı hakimiyetinin çöküşünden bir asır sonra, bu topraklarda gittikçe daha iddialı olan Türkiye'nin gündelik simaları.

Analistler, ülkesinde giderek otoriterleşen ve bu nedenle de Batılı güçlerle arası bozulan ve Türkiye...

Continue reading on: